Wielkowiatowy

Miód wielokwiatowy cechuje wielka różnorodność w zależności od terminu zbioru i występujących na danym terenie roślin.

Zabarwienie miodu wielokwiatowego jest bardzo różnorodne od jasnokremowego do herbacianego. Zwykle miody wiosenne są jasne a letnie ciemne. Po skrystalizowaniu miód zmienia zabarwienie na białe aż do jasnobrązowego.

Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Miód pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe (antybakteryjne), znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.

Pod względem składu chemicznego miód wielokwiatowy charakteryzuje się dużą różnorodnością. Miody wiosenne zawierają szczególnie dużo cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Zawartość glukozy przeważa nad fruktozą. Im późniejszy zbiór tym stosunek glukozy do fruktozy zmienia się na korzyść tej ostatniej. Ponadto miody pochodzące z pełni lata i jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym oraz zawierają dużo krzemu.