Nawłociowy

Zwany był nektarem życia. Miód nawłociowy niedawna był mało popularną odmianą miodu i przez to też dość trudny do nabycia. Obecnie łatwiej dostępny i coraz bardziej doceniany przez konsumentów.

Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub „złotą rózgą”. Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który można łatwo rozsmarować na pieczywie.

Miód nawłociowy jest barwy jasnożółtej, czasami jasno bursztynowej. W smaku słodki, z wyczuwalną kwaśnawo-gorzką nutą. Ma przyjemny zapach.

Posiada dużo rutyny i kwercetyny, które poprawiają ukrwienie żył kończyn dolnych. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, moczo- i żółciopędnym oraz wzmacniającym organizm polecany jest w leczeniu przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty.

Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego. Pomaga też przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu. Jego gorzkawy posmak może również wzbogacić aromatem różne potrawy, np. sosy słodko-kwaśne, surówki i dania mięsne.