Co warto wiedzieć o miodzie:
- Jest cennym produktem odżywczym dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową.
- Likwiduje skutki stresu i przemęczenia.
- Pomaga w detoksykacji,chroni przed działaniem zanieczyszczonego środowiska.
- Osłabia toksyczne działanie alkoholu i nikotyny.
- Wzmacnia siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego.
- Stymuluje przy niedokrwistości produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.
- Łagodzi dolegliwości ze strony żołądka, poprawia motorykę jelit.
- Korzystnie działa na nerki oraz na drogi moczowe.
- Zmniejsza stany zapalne śluzówek i dziąseł (przy paradontozie).
- NIE POWODUJE PRÓCHNICY!!
Przechowywanie miodu:
Najlepiej w naczyniu szklanym lub ceramicznym, w miejscu suchym i ciemnym, w temperaturze do 18*C.
Jak rozpoznać dobry miód?
Aby mieć 100% pewności, że miód który został przez nas kupiony jest prawdziwym pszczelim miodem należałoby wykonać badania laboratoryjne. Istnieje jednak kilka domowych sposobów, dzięki którym możemy się przekonać o jakości produktu:
- Smak
Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki, po chwili uwalniają się naturalne aromaty. W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego „pieczenia”, a w gardle drapanie. - Wygląd
Miód jest dość gęsty i podczas zlewania jednostajnym strumieniem np. z łyżeczki ścieka równomiernie i tworzy stożek. Poza tym, w wodzie czy herbacie miód rozpuszcza się nierównomiernie tworząc smugi. - Krystalizacja
Jest naturalnym zjawiskiem i prawdziwy miód pszczeli prędzej czy później krystalizuje – najwcześniej miód rzepakowy, a najpóźniej akacjowy. Krystalizacja nie zmienia jego właściwości.