Miód

Co warto wiedzieć o miodzie:

  • Jest cennym produktem odżywczym dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową.
  • Likwiduje skutki stresu i przemęczenia.
  • Pomaga w detoksykacji,chroni przed działaniem zanieczyszczonego środowiska.
  • Osłabia toksyczne działanie alkoholu i nikotyny.
  • Wzmacnia siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego.
  • Stymuluje przy niedokrwistości produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.
  • Łagodzi dolegliwości ze strony żołądka, poprawia motorykę jelit.
  • Korzystnie działa na nerki oraz na drogi moczowe.
  • Zmniejsza stany zapalne śluzówek i dziąseł (przy paradontozie).
  • NIE POWODUJE PRÓCHNICY!!

Przechowywanie miodu:

Najlepiej w naczyniu szklanym lub ceramicznym, w miejscu suchym i ciemnym, w temperaturze do 18*C.

Jak rozpoznać dobry miód?

Aby mieć 100% pewności, że miód który został przez nas kupiony jest prawdziwym pszczelim miodem należałoby wykonać badania laboratoryjne. Istnieje jednak kilka domowych sposobów, dzięki którym możemy się przekonać o jakości produktu:

  1. Smak
    Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki, po chwili uwalniają się naturalne aromaty. W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego „pieczenia”, a w gardle drapanie.
  2. Wygląd
    Miód jest dość gęsty i podczas zlewania jednostajnym strumieniem np. z łyżeczki ścieka równomiernie i tworzy stożek. Poza tym, w wodzie czy herbacie miód rozpuszcza się nierównomiernie tworząc smugi.
  3. Krystalizacja
    Jest naturalnym zjawiskiem i prawdziwy miód pszczeli prędzej czy później krystalizuje – najwcześniej miód rzepakowy, a najpóźniej akacjowy. Krystalizacja nie zmienia jego właściwości.