Lipowy

Wśród konsumentów miodu utarło się mniemanie, że najlepszy ze wszystkich jest miód lipowy. Z uwagi, że na terenie Polski istnieje zaledwie kilka większych skupisk drzew lipowych, a poza tym lipy spotyka się jedynie w parkach oraz przy szosach i drogach (szczególnie w województwach północnych), czystego miodu w normalnych warunkach otrzymać nie można. Jednakże w latach, kiedy pogoda szczególnie sprzyja nektarowaniu lip, a także lotom pszczół, w niektórych okolicach uzyskuje się bardzo dobre jasne miody, powstające częściowo z nektaru lipy.

Czysty miód lipowy w stanie płynnym przypomina konsystencją i barwą olejek rycynowy; po skrystalizowaniu ma barwę bardzo jasną, lekko kremową o szarym odcieniu. Smak ma dosyć ostry, aromat zaś bardzo charakterystyczny i silny, przypominający nieco zapach mięty.

Jest bardzo aromatycznym i smacznym miodem, woń przypomina zapach kwiatów lipy. Smak miodu lipowego jest bardzo charakterystyczny, lekko szczypiący w język. Miód lipowy polecany jest przy grypje, przeziębieniach, kaszlu, ma silne działanie wykrztuśne. Oprócz tego działa uspokajająco, obniża również ciśnienie krwi.

W skład miodu lipowego, oprócz cukrów prostych, wchodzą związki występujące w kwiatach lipy.