Miód akacjowy jest jasny, przeźroczysty. Jego skład (przewaga fruktozy) sprawia, że bardzo wolno krystalizuje, nawet powyżej jednego roku. Po skrystalizowaniu jest śnieżnobiały lub jasno słomkowy. Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Zalecany przy schorzeniach nerek, dróg moczowych, nadkwasocie żołądka oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Miód akacjowy posiada walory charakterystyczne dla miodów jasnych, wiosennych. Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanie zmęczenia fizycznego i umysłowego.
Odznacza się delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromatem. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty. Ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów.